Wat is Fortnite? Uitleg voor ouders (2024)

De laatste tijd hoor ik er veel over, en ook was het in het nieuws: het spel Fortnite. Maar wat is Fortnite nou eigenlijk? Schijnt een supergave game te zijn. Aangezien ik zelf niet zo’n gamer ben, heb ik collega Jurian (17 jaar) gevraagd er een blog over te schrijven. Hij speelt het spel vaak. We bespreken hoe de game werkt, of Fortnite gratis is en vanaf welke leeftijd kinderen Fortnite mogen spelen.

Wat is Fortnite?

Fortnite is een online game uit 2017: je moet dus toegang tot het internet hebben om dit spel te spelen. Je creeert in het spel een personage, daarmee speel je het spel. In de game moet je zien te survivelen. Fortnite is op alle populaire gaming platformen te spelen: PC, Xbox, Playstation 4,Nintendo Switch, Android eniOS.

Als kinderen het over Fortnite hebben bedoelen ze meestal de "Battle Royale" modus. Dat is de gratis spelmodus. Hieronder een uitgebreide uitleg hoe deze spelmodus werkt.

Hoe werkt Fortnite?

Je gaat in een virtuele vliegende bus met 100 mensen en wordt met z’n allen ergens op een eiland gedropt. Daar moet je loot (* ­zie onderaan een woordenlijstje) bij elkaar zien te krijgen: dat zijn wapens, healing stuff* enzo, die je helpen om te overleven. Daarna moet je zien dat je als enige speler overblijft. Je moet onder andere een naderende storm overleven, die om de zoveel minuten de speelmap kleiner maakt. Je speelt op een speelveld in de vorm van een cirkel. Elke storm maakt die cirkel -en dus je speelveld- kleiner. En je moet die andere 99 mensen weg zien te krijgen. Hoe? Door ze neer te schieten. Als iedereen verslagen is, is het spel afgelopen.

Schieten…?

Om het maar gelijk over het schieten te hebben: ja, er wordt geschoten. Maar het zijn geen echte mensen om te zien, het spel is een soort tekenfilm en daardoor is het heel onrealistisch. Er vloeit ook geen bloed, dus daarom vind ik het persoonlijk ook niet verkeerd. Als je een poppetje raakt, verdwijnt het gewoon. Het is dus duidelijk heel nep en voor mij geen probleem. Maar er zullen vast mensen zijn die zeggen: oké, maar het blíjft schieten….

Bouwen in het spel

Wat ik leuk vind aan het spel: je kunt/moet dingen bouwen als bescherming tegen schieten. Je bouwt bijvoorbeeld een muurtje, een dak of een trap. Je leert goed bouwen door het vaak te doen, daardoor ben je beter beschermd en kun je dus langer in het spel blijven. Om de zoveel tijd komt er een storm, die richt damage* aan. Dat moet je zien te voorkomen, door binnen de cirkel te blijven.

Mijn spel

Ik speel Fortnite ongeveer een of twee keer in de week een avond (ligt er ook aan of ik niet bij Kliksafe aan het werk ben). Dan ben ik al gauw een paar uur verder. Meestal app ik een paar vrienden en doen we het met elkaar. Dan spelen we samen als team tegen andere spelers. Ik heb het wel veel vaker gespeeld, in de winter zat ik het zo een paar avonden te doen. Met één spel ben je ongeveer 20 minuten bezig. Als je er beter in wordt, ga je het ook vanzelf vaker doen. En duurt een potje ook langer. Er komt elke 10 weken een nieuw seizoen (update), dan zitten er weer nieuwe elementen in het spel en heb je weer nieuwe uitdagingen. Het wordt dus niet saai.

Ik, verslaafd?

Nee, ik ben niet verslaafd aan gamen! Maar ik denk eerlijk gezegd wel dat je dat makkelijk kunt worden. Het spel is elke keer anders, de route is anders, je tegenspelers zijn anders, de stormen, alles. Dus kan je het tig keer doen en blijft het leuk. En door die nieuwe dingen bij een update, moet je dingen telkens weer leren.

Over de game zelf

Het spel is in 2017 gelanceerd, dus het is nog vrij nieuw. En razend populair, het wordt over de hele wereld gespeeld. In november 2018 waren er al 200 miljoen spelers.

Het is ook een heel toegankelijke game. Ik denk dat kinderen vanaf 10 jaar het al wel spelen. Maar de grootste groep zal 12-17-jarigen zijn. Wat ook superhandig is, je kan het op elk apparaat doen: op je telefoon, pc, Nintendo, Xbox, Playstation etc.

Met m’n vrienden

Een groot deel van mijn vrienden speelt Fortnite. Ik heb inmiddels online ook al veel gebruikers leren kennen. Sommigen zitten bij me op school en die ken ik nu daarvan. In mijn klas speelt denk ik meer dan de helft het.

Leerelementen

Ik vind dat je er wel dingen van leert. Het bouwen bijvoorbeeld, daar moet je echt handig in worden. Je leert goed richten. Je leert communiceren: als je in teamverband speelt, moet je continu met elkaar overleggen (chatten) hoe je het aanpakt. En je moet creatief zijn, omdat elementen in het spel telkens veranderen. Ook blijf je daardoor jezelf steeds ontwikkelen en verbeteren.

3 miljoen

Vorige week was het wereldkampioenschap Fortnite, dat heb ik uiteraard gezien. Heel interessant! De winnaar, een jongen van 16 heeft er 3 miljoen mee gewonnen. Daaraan kun je ook wel zien hoe populair het is.

Is Fortnite gratis?

Terwijl de game gratis is en er niet wordt geadverteerd, gaat er toch veel geld in om. Er kan zelfs geld mee verdiend worden. Er is een store* in het spel, waar je dingen kunt kopen. Bijvoorbeeld een wrap* voor je geweer. Die betaal je met V-Bucks* (nepgeld). Je krijgt wat V-Bucks van Fortnite, maar je kunt er ook bij kopen. Dat doe je dan wel met echt geld. 1000 V-Bucks in het spel staat gelijk aan ongeveer 10 euro. Dus als je gek bent van nieuwe dingen, kun je daar je geld in steken: er komen elke dag nieuwe dingen in de store, die je kan kopen.

Vanaf welke leeftijd Fortnite spelen?

Het advies vanaf welke leeftijd kinderen Fortnite mogen spelen is 12 jaar. De game heeft een PEGI 12 beoordeling meegekregen. Het spel bevat geweld, en in-game betalingen. Deze beoordeling is en blijft natuurlijk advies. Uiteindelijk bepalen de ouders zelf of ze dit spel geschikt vinden voor hun kind. Als ouders zich willen verdiepen kunnen ze natuurlijk op de website kijken of filmpjes kijken op YouTube.

Wat mijn ouders ervan vinden

Ik speel het spel gewoon thuis, al vindt mijn moeder het eigenlijk niks. Ik heb een keer een gesprek erover gehad met mijn ouders, toen heb ik ze laten zien hoe het werkt en waarom ik het leuk vind. M’n vader is zich erin gaan verdiepen en heeft het aan alle kanten bekeken. Toen vond hij het goed. Omdat het zo duidelijk nep is, is het oké dat ik het speel. Al zou mijn moeder liever zien dat ik wat zonder schieten doe. Maar als het een echt schietspel zou zijn met bloed, zou ik dat echt niet mogen spelen.

Woordenlijstje*:

  • Loot – voorwerpen die je moet verzamelen om mee te schieten etc.
  • Healing stuff – verzorgingsproducten
  • Damage – schade
  • Store - winkel
  • V-Bucks - Dat is de aanduiding voor 'in-game currency' De valuta van het spel. Voor 10 euro krijg je 1000 V-bucks.

Deze komen ook voor in het spel

  • Skins – hoe de personage eruitzien
  • Moves - dansjes die gebruikers winnen of kopen. Deze dansjes worden tijdens en na het spelen gebruikt om de tegenstander te plagen.
  • Wrap – versiering van een ding (bijvoorbeeld geweer)
  • Shield - schild
  • Map - speelveld
Wat is Fortnite? Uitleg voor ouders (2024)

FAQs

Is Fortnite ok for 7 year olds? ›

Common Sense recommends Fortnite for teens 13 and up, primarily because of the action violence. But with the right controls and parental guidance, this can be a preteen-friendly alternative to violent first-person shooters.

How do you win Fortnite easily? ›

Gather a variety of guns, healing items, and building materials for later in the game. ​​Stay hidden and avoid other players as long as you can so you have a better chance at survival. Aim for other players' heads to deal damage quickly. Keep firing at them to maintain pressure and prevent them from healing.

What is the trick to Fortnite? ›

With the best Fortnite tips to win, players might be one step closer to a Victory Royale, or several.
  • 1 Use Visual Sound Settings. ...
  • 2 Strategically Third-Party Fights. ...
  • 3 Carry Support Items. ...
  • 4 Utilize A Versatile Arsenal Of Weapons. ...
  • 5 Hide To Become The Last Looper Standing. ...
  • 6 Know When To Retreat. ...
  • 7 Keep An Eye On The Storm.
Jun 12, 2024

Can my 3 year old play Fortnite? ›

Fortnite age rating

You may have heard of younger kids playing the game with their friends (and maybe even pressuring your child to create an account). However, the Entertainment Software Rating Board rates Fortnite as suitable for teens. Common Sense Media recommends it for ages 13+.

Should I let my 12 year old play Fortnite? ›

The age recommendation for Fortnite is 13 and up, but each child is different. The Entertainment Software Ratings Board rates Fortnite “T” for teen, which means ages 13 and up. Common Sense Media, an Understood founding partner, also recommends the game for kids 13 and up, because of its action violence and open chat.

How do you get V-Bucks fast? ›

Founders can earn V-Bucks by completing a variety of quests including some daily quests and Storm Shield Defense missions. Some challenges will also reward Founders with V-Bucks when completing them. Quests and challenges will display their rewards, so check out the rewards under the QUESTS tab in game.

How to master Fortnite? ›

Let us give you 10 tips on how to get better at Fortnite:
  1. Find the Best Landing Spots. ...
  2. Practice Building Techniques. ...
  3. Aim Training. ...
  4. Weapon Loadout Strategies. ...
  5. Map Awareness and Positioning. ...
  6. Communication and Teamwork. ...
  7. Staying Calm Under Pressure. ...
  8. Listen out for Enemy Footsteps.
Jul 11, 2024

Can Fortnite be cheated? ›

Summary. Cheating accusations in Fortnite are on the rise, affecting player enjoyment and trust. Players suspect aimbot usage due to unrealistically accurate shots and suspicious behavior. Concerns over the impact of cheating on the game's longevity and competitive scene.

How to improve fast in Fortnite? ›

In this post, we will outline 10 top tips to help you get better at Fortnite fast.
  1. Join the party fashionably late. ...
  2. Glide into land. ...
  3. Gear up quickly. ...
  4. Aim to land near the best weapons. ...
  5. Land on Higher Ground. ...
  6. Keep Moving. ...
  7. Learn how to build. ...
  8. Keep a balanced inventory.

Is Fortnite hard to learn? ›

There are various mechanics and systems that you'll need to get to grips with, so it can be hard to know what to focus on first, but if you put in some time to understand the basics then you'll fare much better and may even fight your way to a coveted Victory Royale.

Should you aim in Fortnite? ›

Fortnite is a fast-paced game where players move quickly and constantly, which makes it more difficult to land hits. Players who aim for the head or leg have lower odds of landing shots since the surface area is much smaller. Aim for the center of the body, like the torso, as it has a larger surface area.

How to make Fortnite kids safe? ›

To set up Parental Controls through Fortnite:
  1. Launch Fortnite on your platform of choice.
  2. Once in the Lobby, click on your Display Name icon on the top right of the screen.
  3. Select Settings gear icon.
  4. Select PARENTAL CONTROLS.
  5. Select SET UP PARENTAL CONTROLS. ...
  6. Set up your 6-digit Parental Controls PIN.

Is Roblox appropriate for 7 year olds? ›

Roblox Age Rating

According to the ESRB, Roblox's age rating is T for Teen, meaning Roblox is generally suitable for teens age 13 and older. Roblox's original age rating was 10+, however the wide range of games and experiences available for kids required reconsideration of the age rating.

What age limit to play Fortnite? ›

Users play against people of different ages from across the world, and can talk and interact with each other as they play through the in-game chat feature. What age rating is Fortnite? Fortnite has an age rating of 12. This game has mild violence and children under the age of 12 should not play this game.

Does Fortnite have parental controls? ›

Step 1 – From the main menu, select the 3-lined menu in the top corner and then the gear icon. Select PARENTAL CONTROLS to view the Fortnite parental controls menu. Step 2 – Next to WEEKLY PLAYTIME REPORTS, turn the option to ON. This will send a report to the email associated with the account.

Top Articles
Opinion | Assange deal undermines claims that leaks cause harm
Apple Leak Confirms Four iPhone 16 Models With Same A18 Chip
Lowe's Garden Fence Roll
Promotional Code For Spades Royale
Euro (EUR), aktuální kurzy měn
Gabriel Kuhn Y Daniel Perry Video
Craglist Oc
Www.craigslist Augusta Ga
Apply A Mudpack Crossword
Anki Fsrs
Tiger Island Hunting Club
Best Food Near Detroit Airport
U/Apprenhensive_You8924
Craigslist Free Stuff Merced Ca
Northeastern Nupath
The best TV and film to watch this week - A Very Royal Scandal to Tulsa King
Accuweather Mold Count
ZURU - XSHOT - Insanity Mad Mega Barrel - Speelgoedblaster - Met 72 pijltjes | bol
Nordstrom Rack Glendale Photos
Earl David Worden Military Service
Arre St Wv Srj
[Cheryll Glotfelty, Harold Fromm] The Ecocriticism(z-lib.org)
ABCproxy | World-Leading Provider of Residential IP Proxies
2021 Volleyball Roster
About My Father Showtimes Near Copper Creek 9
Watch Your Lie in April English Sub/Dub online Free on HiAnime.to
Yugen Manga Jinx Cap 19
Crossword Help - Find Missing Letters & Solve Clues
Naya Padkar Gujarati News Paper
Sand Dollar Restaurant Anna Maria Island
Belledelphine Telegram
Ardie From Something Was Wrong Podcast
Danielle Moodie-Mills Net Worth
Craigslist Northern Minnesota
Housing Intranet Unt
Die wichtigsten E-Nummern
Boneyard Barbers
Grand Teton Pellet Stove Control Board
Tmj4 Weather Milwaukee
Verizon TV and Internet Packages
Wsbtv Fish And Game Report
Dadeclerk
Body Surface Area (BSA) Calculator
Überblick zum Barotrauma - Überblick zum Barotrauma - MSD Manual Profi-Ausgabe
Uvalde Topic
Mid America Clinical Labs Appointments
Cnp Tx Venmo
Hk Jockey Club Result
Yourcuteelena
The Hardest Quests in Old School RuneScape (Ranked) – FandomSpot
Craigslist Psl
Hy-Vee, Inc. hiring Market Grille Express Assistant Department Manager in New Hope, MN | LinkedIn
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 6338

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.