Zes jaar beschermingswerk aan de patrijs (2024)

Eind 2016 ging het PARTRIDGE-project van start. Dit zogeheten Interreg-project wordt gefinancierd door de Europese Unie en loopt tot en met 2023 in Nederland, België, Duitsland, Schotland, Engeland en Denemarken. Het heeft als doel om de leefomstandigheden van de patrijs en andere soorten van open akkerland te verbeteren. In dit artikel belichten we — vooruitlopend op de afronding van het project in 2023 — alvast de resultaten uit Zeeland en Brabant.

Het is een inmiddels bekend verhaal: het gaat helemaal niet goed met de patrijs. De soort neemt in vrijwel heel Europa af als broedvogel, met een achteruitgang van de aantallen in Europa van maar liefst 87% sinds 1980. In Nederland zette de afname van de patrijs al rond 1950 in. Ons land herbergde in 2015 zo’n 4500-5500 broedparen.

Dat lijkt misschien nog heel wat, maar is een schijntje vergeleken met vroeger. Alleen al tussen 1984 en 2015 zijn ze in Nederland met 90% afgenomen. Die schrikbarende cijfers waren de aanleiding voor Vogelbescherming om samen met internationale en regionale partners in Nederland, namelijk Het Zeeuwse Landschap, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Brabants Landschap, PARTRIDGE op te zetten.

Zes jaar beschermingswerk aan de patrijs (1)

Patrijs / Gydo Koster - Fotogalerij

Héle biodiversiteit van het akkerland profiteert

Voor PARTRIDGE werden in tien demonstratiegebieden verspreid over zes landen maatregelen uitgevoerd om het leefgebied voor patrijzen te verbeteren. De gedachte achter PARTRIDGE is dat van deze maatregelen de héle biodiversiteit van het akkerland profiteert. Dus ook vogels als kievit, veldleeuwerik en gele kwikstaart die in akkers leven zouden er baat bij moeten hebben. Ook andere soorten, zoals insecten, hazen en reeën zouden moeten meeliften op de maatregelen.

Over de ecologie van de patrijs is dankzij internationaal en nationaal onderzoek veel bekend. Dus ook over de eisen die de soort stelt aan zijn leefgebied weten we al veel. Met die kennis is een samenhangend pakket van maatregelen gekozen om het leefgebied te verbeteren: bloemenblokken, keverbanken, patrijzenhagen, insectenrijk grasland en winterstoppels. Hiermee wordt nestgelegenheid, kuikenvoedsel, dekking en wintervoedsel gecreëerd, waardoor zowel het broedsucces als de overleving van jonge en volwassen patrijzen wordt vergroot.

Zes jaar beschermingswerk aan de patrijs (2)

Patrijzen tellen met een warmtebeeldkijker (foto Brabants Landschap)Patrijzen tellen met warmtebeeldkijker / Brabants Landschap

Meten is weten

De effecten van de maatregelen in de voorbeeldgebieden op patrijzen en andere soorten werden jaarlijks gemeten, net als in tien vergelijkbare referentiegebieden zónder maatregelen. Voor de monitoring werden diverse methoden gebruikt. In het vroege voorjaar vindt een telling plaats van roepende patrijzen, waarbij met een klein boxje het geluid van een roepend patrijzenhaantje wordt afgespeeld. Nabije mannetjes reageren hierop, waardoor ze te tellen zijn.

Groepen patrijzen (‘kluchten’ met een fraai, oud woord) worden na het broedseizoen in juli-september geteld en later nog eens in de winter, waarbij ook alle andere wintervogels worden geteld. Met een uitgebreide territoriumkartering volgens de BMP-methode van Sovon Vogelonderzoek Nederland worden in het voorjaar alle broedvogels geteld.

Zoogdieren (hazen, konijnen, reeën, vossen en huiskatten) worden geteld in de winter, met behulp van lichtbronnen. In de Nederlandse projectgebieden werden ook insectenpopulaties systematisch geteld. Verder brachten de projectmedewerkers ook het leefgebied in kaart, door middel van een halfjaarlijkse inventarisatie van landschapselementen, gewassen en maatregelen.

Zes jaar beschermingswerk aan de patrijs (3)

Figuur 1. Aantallen territoria van kenmerkende broedvogels in het PARTRIDGE demonstratie- en het referentiegebied in Zeeland. Figuur 1. Aantallen territoria van kenmerkende broedvogels in het PARTRIDGE demonstratie- en het referentiegebied in Zeeland

PARTRIDGE in Zeeland en in Brabant

In Nederland doen drie provinciale terreinbeheerders mee aan PARTRIDGE: Het Zeeuwse Landschap, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Brabants Landschap. In Zeeland werd een gebied van 500 hectare in Burghsluis als voorbeeldgebied gekozen, in Noord-Brabant ligt het demonstratiegebied Oude Doorn nabij Almkerk.

Volg hiereen (Engelstalige) rondleiding door het demogebied Burgsluis (Ze), en

volg hier een vergelijkbare rondleiding door het demogebied Oude Doorn (NB).

In Zeeland was het aantal territoria van de patrijs in Burghsluis bij aanvang van het project al veel hoger dan in het referentiegebied, Nieuwerkerke. Het aantal schommelde wel enigszins in de periode 2016-2022, met twee slechte jaren en vier goede jaren (zie figuur 1).

Een toename kon ondanks de genomen maatregelen niet worden aangetoond; het aantal nam echter ook niet af, in tegenstelling tot de landelijke trend van de patrijs. In het referentiegebied werden in de laatste twee jaar van het project zelfs geen patrijzen meer waargenomen. De broedvogelbevolking als geheel vertoonde wel een toename, in tegenstelling tot een afname in het referentiegebied. Met name de soorten van open akkerland, zoals gele kwikstaart, graspieper en veldleeuwerik namen toe, maar ook soorten uit kleinschalig cultuurland, zoals grasmus, kneu, groenling en fazant. Ook in Brabant zien we bij deze soorten een lichte stijging van het aantal, dat stemt positief.Voor de meeste van deze soorten sluit die lichte toename aan op de landelijke trend.

In Brabant is aanvullend op de geluidstelling ook een kluchtentelling uitgevoerd om een indicatie van het broedsucces te krijgen. Hieruit bleek dat het aantal kluchten én de kluchtgrootte stabiel is gebleven gedurende de looptijd van het project. Gezien het landelijk achteruit hollen van de aantallen patrijzen, zijn stabiele aantallen in het demogebied al een winst. In de Oude Doorn werden jaarlijks zo'n 10 kluchten met een gemiddelde grootte van 7 vogels waargenomen. In 2022 werd een recordaantal van 14 kluchten geteld.

Zes jaar beschermingswerk aan de patrijs (4)

Patrijs / Agami - Jari Peltomaki

Aantal patrijzen stabiel, biodiversiteit groeit

Als we de resultaten van Zeeland en Brabant tegen het licht houden, dan blijkt nog geen toename van de patrijs, zoals gehoopt. Er is voor de soort dus nog geen effect zichtbaar van de maatregelen op deze relatief korte termijn van zes jaar. Verheugend is wel dat het aantal patrijzen in elk geval stabiel is gebleven. Toch is de hoop dat de genomen maatregelen ter verbetering van het leefgebied de komende jaren zal resulteren in een werkelijke toename van het aantal patrijzen. In beide demogebieden ligt nu meer dan 7% aan optimaal leefgebied. We vermoeden dat een nog groter gebied (dan de huidige 500 ha) en nóg meer maatregelen (dan de huidige 7% van het oppervlakte) nodig zijn om de patrijzenpopulatie echt te doen groeien en te herstellen. Duidelijk is wel dat al deze maatregelen een zeer positief effect hebben op de algehele biodiversiteit in het gebied.

Zo is het aantal insecten in de demogebieden flink gestegen, wat een verbetering van de voedselsituatie voor jonge patrijzen zou kunnen betekenen. In Oude Doorn is ook aangetoond dat het aantal regenwormen in de aangelegde bloemenblokken hoger is dan op reguliere akkerbouwpercelen. Dit toegenomen voedselaanbod heeft op broedvogels en zoogdieren een positief effect. Verder is het aantal roofvogels in de demogebieden toegenomen, een indicatie voor voldoende voedsel voor deze veeleisende groep. Daarnaast hebben de zoogdiertellingen aangetoond dat het aantal hazen en reeën in de demogebieden is verdubbeld sinds het begin van het project.

Wat betreft akkervogels laten veruit de meeste van onze doelsoorten een duidelijk stijging zien van het aantal territoria in de proefgebieden. Zo is ook het aantal territoria van de veldleeuwerik en fazant verdubbeld sinds de start van het project. Ook zijn de aantallen wintervogels er vele malen hoger dan in de referentiegebieden (figuur 2)

Zes jaar beschermingswerk aan de patrijs (5)

Figuur 2. Resultaten van wintervogeltellingen in de Brabantse PARTRIDGE-gebieden, 2017-2021. Vergelijking van vogels in en nabij de PARTRIDGE maatregelen in het demonstratiegebied (Oude Doorn), met vogels in datzelfde demonstratiegebied maar buiten de maatregelen, en met vogels in het referentiegebied (Genderen).Figuur 2. Resultaten van wintervogeltellingen in de Brabantse PARTRIDGE-gebieden, 2017-2021

Lange adem

De toename van het aantal broedvogels, de hogere aantallen insecten, de hogere dichtheden van hazen en natuurlijk het beeld van nog steeds redelijke aantallen patrijzen in het gevarieerde, schitterende landschap met akkerranden, hagen, bloemenblokken en keverbanken in de demonstratiegebieden stemt hoopvol.

PARTRIDGE is een project van de lange adem, waarin boeren, vrijwilligers en projectteams samen heel hard hebben gewerkt aan het optimaal inrichten van het landschap, het monitoren en analyseren van resultaten en het laten zien van het belang van akkernatuur in Nederland.

Daarom is het een goede zaak dat de lokale partners en deelnemende agrariërs, met hulp van de provincies en agrarische collectieven, de maatregelen in de demonstratiegebieden ook de komende jaren in stand zullen houden, en dat de partners en vrijwilligers doorgaan met het monitoren van de populaties boerenlandvogels.

PARTRIDGE project

Lees hier alles over het internationale PARTRIDGE project. Bloemenblokken, keverbanken en patrijzenhagen zorgen ervoor dat akkervogels zoals de patrijs niet uitsterven in Europa.

lees meer

Alles over akkervogels

Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over akkervogels.

Download factsheets

Zes jaar beschermingswerk aan de patrijs (6)

Zes jaar beschermingswerk aan de patrijs (2024)

FAQs

Is de patrijs een beschermde vogel? ›

De patrijs is een beschermde inheemse vogelsoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn patrijzen beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn.

Is een patrijs zeldzaam? ›

De patrijs heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) gering. De grootte van de wereldpopulatie werd in 2022 geschat op 3 tot 5 miljoen volwassen individuen. De patrijs gaat in aantal achteruit.

Hoeveel patrijzen in Nederland? ›

Behouden we de patrijs in Nederland? Rond 1970 kwam de patrijs in Nederland in 90 procent van de atlasblokken voor, met ongeveer 100.000 broedparen. Rond 2013 werd het aantal broedparen op 3600-5200 geschat, een achteruitgang meer dan 5 pro- cent per jaar. In 2020 hebben we nog hooguit 4000 broedparen in Nederland.

Wat is een beschermde vogel? ›

Alle op het Europees grondgebied in het wild levende vogels die van nature op het Nederlands grondgebied voorkomen, zijn strikt beschermd. Voor een aantal vogels is Artikel 11.37, lid 3 Bal niet van toepassing, omdat deze vogels tevens onder het beschermingsregime van Artikel 11.46, lid 3 Bal vallen.

Waar staan ​​patrijzen om bekend? ›

De patrijs heeft nog steeds de reputatie de beste eetvogel van alle Britse wildvogels te zijn. Het zijn zeer sedentaire vogels, die zelden ver weggaan van waar ze zijn uitgekomen. Daarentegen blijven met de hand grootgebrachte vogels die zijn vrijgelaten voor de jacht, zelden lang in het vrijlatingsgebied.

Waar smaakt patrijs naar? ›

In Nederland komen patrijzen nog wel voor, maar vanwege schaalvergroting in de landbouw is de patrijs zeldzaam geworden en is de jacht erop al jaren gesloten. Het vlees van de roodpootpatrijs is licht rood en heeft een fijne, milde wildsmaak.

Wat eet de patrijs? ›

Volwassen patrijzen eten vooral plantaardig voedsel zoals zaden, grassen, graan en akkerkruiden, in mindere mate ook insecten. De kuikens eten de eerste weken bijna uitsluitend insecten.

Kan patrijs vliegen? ›

Patrijzen zijn zeer waakzaam, en waarschuwen andere individuen in de groep voor elk gevaar. Bovendien kunnen ze zich met hun strepen voor roofdieren verbergen. liever vlucht dan vliegt bij gevaar? Hij kan dan wel zweven en korte afstanden vliegen, maar is toch gebonden aan vaste grond onder zijn poten.

Welke vogel lijkt op een patrijs? ›

De fazantachtigen (Phasianidae) is een familie van kleurrijke vogels. Tot deze familie behoren behalve de fazanten onder andere de kalkoen, kwartels, patrijzen, de pauw en de kip.

Welk dier of welke vogel schreeuwt 's nachts? ›

Krijsen in de nacht is geen veelvoorkomend dierlijk geluid dat huiseigenaren zullen horen. Opossums, stinkdieren en de oostelijke kerkuil kunnen 's nachts krijsende geluiden maken.

Hoe groot is een patrijs? ›

Herkenning. De patrijs is familie van de fazant en wordt ongeveer 30 centimeter groot. Door zijn kleuren is hij goed te herkennen: de vleugels zijn overwegend bruin met grijs, de borst is grijs en hij heeft een oranje kop.

Welke vogels zijn niet beschermd? ›

Geen bescherming, maar zorgplicht

Stadsduiven en boerenganzen bijvoorbeeld zijn geen beschermde inheemse diersoort. Exoten zoals de halsbandparkiet komen niet van nature in Nederland voor, het zijn ontsnapte vogels die zich in het wild hebben kunnen voortplanten en zijn dus ook geen beschermde diersoort.

Wat is het verschil tussen een patrijs en een kwartel? ›

patrijs, een van de vele kleine wildvogels die inheems zijn in de Oude Wereld en behoren tot de familie Phasianidae (orde Galliformes). Ze zijn groter dan kwartels, met sterkere snavels en poten . (Voor vogels uit de Nieuwe Wereld die ten onrechte patrijzen worden genoemd, zie korhoenders; kwartel.

Hoeveel kost een Drentse patrijs? ›

Een Drentsche Patrijshond pup met FCI-stamboom kost gemiddeld tussen 1100 en 1600 euro. Daarnaast bent u geld kwijt aan benodigdheden zoals een mand, een riem, een etensbak en speeltjes. Kosten voor voeding zijn mede afhankelijk van welk type voer u kiest, maar reken op zo'n 40 euro per maand.

Zijn patrijzen zoogdieren? ›

Een patrijs is een middelgrote galliforme vogel in een van de verschillende geslachten, met een brede inheemse verspreiding in delen van Europa, Azië en Afrika. Verschillende soorten zijn geïntroduceerd in Amerika. Ze worden soms gegroepeerd in de Perdicinae-onderfamilie van de Phasianidae (fazanten, kwartels, enz.).

Top Articles
Resident Evil 2 (2019 Remake) Review
The Inside Story of Ash Kash Leaks: Analyzing the Internet Fallout
Brown's Funeral Home Obituaries Lawrenceville Va
Leah4Sci Alkene Reactions
Jin Wigs Thomaston Ga
Craigslist Kentucky Cars And Trucks - By Owner
Jeff Liebler Wife
Futuretechgirls Contact
Cold War Brainpop Answers
Wowhead Filling The Cages
When Does Dtlr Close
911 Active Calls Caddo
2016 Hyundai Sonata Refrigerant Capacity
Mercy Baggot Street Mypay
Timothy Warren Cobb Obituary
Yovanis Pizzeria - View Menu & Order Online - 741 NY-211 East, Middletown, NY 10941 - Slice
Erika Henriquez-Quallo
Ds Cuts Saugus
O'reilly's Iron Mountain Michigan
Uga Im Leagues
Creigs List Maine
Names of the dead: September 11, 2001
O'reilly's In Mathis Texas
Kup telewizor LG OLED lub QNED i zgarnij do... 3000 zł zwrotu na konto! Fantastyczna promocja
Walgreens Pharmacy | Manage Prescriptions, Transfers, and Refills
Beaver Dam Locations Ark Lost Island
Highway 420 East Bremerton
Resident Evil Netflix Wiki
Dicks Sporting Good Lincoln Ne
100X35 Puerto Rico Meaning
247 Transfer Portal Rankings Basketball
Ucla Course Schedule
Waifu Fighter F95
Live Gold Spot Price Chart | BullionVault
Abingdon Avon Skyward
Liv Morgan Wedgie
Missing 2023 Showtimes Near Mjr Partridge Creek Digital Cinema 14
Huskersillustrated Husker Board
Saw X Showtimes Near Stone Theatres Sun Valley 14 Cinemas
Grayson County Craigslist
Rockin That Orange Jumpsuit Columbia County
Aces Fmc Charting
John Deere 7 Iron Deck Parts Diagram
Fgo Spirit Root
Csgo Xray Command
Saryn Prime Build 2023
Embu village mines precious coltan for years 'without knowing its value’
102Km To Mph
Craigslist Old Forge
New Application Instructions · Government Portal
The Swarthmorean, 1932-05 | TriCollege Libraries Digital Collections
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 5517

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.