Herbarium Frisicum - wat gedroogde planten ons kunnen leren (2024)

Van over de hele wereld vinden bijzondere collecties gedroogde planten hun weg naar het Herbarium Frisicum in Wolvega. Privécollecties, maar ook van universitaire instituten. Oprichter Karst Meijer noemt het een opvanghuis voor botanisch erfgoed. Hij zegt bijna nooit nee. "Mensen zijn daar soms meer dan vijftig jaar mee bezig geweest. Zo'n collectie bevat dan zo veel informatie. Dat moet je gewoon veilig stellen en bewaren voor de toekomst."

Vijfhonderd mossoorten in een doos

"Vorig jaar stond er opeens een hele grote doos voor de deur. Ik maakte hem open en hij zit vol met mossen. Zo'n vijfhonderd mossoorten, verzameld in het Amazonegebied in Brazilië. Die heb ik dus gewoon van een universiteit in Brazilië gekregen", vertelt Meijer. Zijn Herbarium Frisicum is eind jaren zeventig ontstaan uit persoonlijke interesse in plantkunde. Inmiddels telt de collectie zo'n 150.000 planten, vrijwel allemaal gedroogd, maar er is ook een 'natte' collectie van planten op sterk water. Het is de grootste privécollectie gedroogde planten in Europa. Het herbarium is toegankelijk voor bezoekers. Biologiestudenten gebruiken de collectie voor onderzoek.

Begonnen in een boerderij in Noordwolde, is het Herbarium Frisicum tegenwoordig gehuisvest in een voormalige dorpsschool in Wolvega. De collectie blijft groeien, er komt wekelijks nieuw materiaal binnen dat door vrijwilligers wordt geconserveerd en beschreven. Meestal is het afkomstig van particulieren, bijvoorbeeld uit erfenissen, maar ook universitaire collecties gedroogde planten gaan naar Wolvega. Eind 2019 gebeurde dit nog, toen een bijzondere collectie aardappelachtigen van de Radboud Universiteit onderdak vond in het Herbarium Frisicum.

"Ik dacht bij mezelf, die collectie moet gewoon in Nederland blijven"

Deze collectie dreigde naar het buitenland te gaan, omdat er bij de universiteit geen geld meer was voor het beheer. Meijer is erop gebrand dit soort erfgoed te behouden voor Nederland. "Ik dacht bij mezelf, die collectie moet gewoon in Nederland blijven", vertelt hij. "Het gaat om meer dan 4.500 verschillende planten van over de hele wereld. Dat is een unieke collectie die eigenlijk nergens op de wereld bestaat en die dus nu hier in Wolvega is ondergebracht. Er hebben inmiddels al studenten mee gewerkt." Met uitsluitend eigen geld en de inzet van vrijwilligers houdt hij wetenschappelijke standaarden hoog.

Vergroot afbeelding Vergroot afbeelding Vergroot afbeelding

Persoonlijke verhalen achter collecties

De verzameling van het Herbarium Frisicum is niet alleen nuttig voor biologiestudenten of mensen met een plantkundige interesse. "Er zitten zoveel verhalen vast aan deze collecties. Zoals de kapitein die zijn hele leven aan een prachtig mooi album had gewerkt met kalligrafische beschrijvingen en schitterende tekeningen erbij. Of de mevrouw van in de negentig die het herbarium van haar vader kwam brengen. Het zijn echt levenswerken. Soms pink ik dan wel een traan weg."

Zo is er ook het herbarium dat Joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog op hun onderduikadres in de buurt van Wassenaar hebben gemaakt. "In 1943 stopt die collectie, toen zijn ze waarschijnlijk gepakt en afgevoerd naar Duitsland", aldus Meijer over de meest emotioneel geladen collectie in zijn verzameling.

Om in de verzameling te worden opgenomen moet een collectie wel aan minimale eisen voldoen. De belangrijkste is: er moet duidelijk zijn gedocumenteerd waar en wanneer de planten zijn verzameld. Als dit niet het geval is, spreekt Meijer van een kliko-collectie, waarmee hij helaas niets anders kan doen dan weggooien. "Ik wil toekomstige generaties niet opzadelen met onduidelijke herbaria waar je niks mee kan", zegt hij daarover.

Mensen anders laten kijken

Het Herbarium Frisicum organiseert excursies, bijeenkomsten, workshops en lezingen. Voor Meijer staat daarin centraal dat hij mensen anders wil laten kijken naar hun directe leefomgeving. De collecties in het herbarium laten namelijk ook zien hoeveel plantensoorten zijn verdwenen. "Het plantenrijk is nog maar een heel flauw aftrekseltje van wat het ooit is geweest," zegt Meijer over de sterke afname van de biodiversiteit. Als herbarium kan je daar niet omheen, benadrukt hij. Aan de hand van soorten die iedereen kent, zoals de paardenbloem en de braam, laat Meijer bezoekers zien wat de invloed van de mens op de leefomgeving is.

DNA-schatkamer voor de toekomst

Doordat DNA-technieken steeds beter worden, is het tegenwoordig mogelijk uit geconserveerde planten DNA-materiaal te halen. Daardoor is het herbarium ook een bewaarplaats geworden van DNA waarmee mogelijk soorten opnieuw geïntroduceerd kunnen worden. Meijer zet dit bewust in, bijvoorbeeld door de ongeveer honderd Friese cultuurgewassen in zijn herbarium op te nemen. Daaronder zijn ook veertig soorten Friese aardappels, die aan de 'natte' collectie zijn toegevoegd. DNA-behoud voor de toekomst, noemt Meijer dat.

Vergroot afbeelding Vergroot afbeelding Vergroot afbeelding

Waarom past het Herbarium Frisicum bij het Verdrag van Faro?

In het Herbarium Frisicum worden collecties gedroogde planten van over de hele wereld bewaard. Dit private initiatief is daarmee zelfs een conserverende rol gaan vervullen voor verweesde collecties van universiteiten en wetenschappelijke instituten. Met uitsluitend eigen middelen en met de inzet van vrijwilligers vult het Herbarium Frisicum een leemte die is ontstaan doordat universiteiten en musea collecties afstoten, waarvoor geen geld meer is.

Oprichter Meijer spant zich met vrijwilligers niet alleen in voor de conservering van collecties gedroogde planten en de verhalen eromheen. Hij nodigt studenten uit in het herbarium voor onderzoek en maakt een breder publiek bewust van de afnemende soortenrijkdom in de natuur. Via excursies, lezingen en andere soorten bijeenkomsten leren bezoekers van het herbarium zien hoe sterk hun natuurlijke leefomgeving in de laatste decennia is veranderd.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Faro

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) ziet projecten en initiatieven als Herbarium Frisicum als voorbeeld van de Faro-werkwijze. HetVerdrag van Farostelt niet het erfgoed maar de mens centraal en draagt als titel 'de waarde van erfgoed voor de samenleving'. De RCE is van mening dat participatie en initiatieven uit de samenleving een vanzelfsprekend onderdeel van de erfgoedpraktijk moeten zijn.

Herbarium Frisicum - wat gedroogde planten ons kunnen leren (2024)

FAQs

Hoe lang moeten planten drogen voor herbarium? ›

De kartonkanaaltjes zorgen voor de afvoer van de vochtige warme lucht. De planten zijn na één of twee dagen droog, gaan later niet meer schimmelen en blijven prachtig op kleur.

Wat moet er in een herbarium? ›

Een herbarium is een verzameling van gedroogde planten. Je moet een aantal planten die veel in onze omgeving voorkomen leren kennen. Deze planten krijg je de komende tijd op school te zien. Een deel van deze planten (20) moet je ook verzamelen, drogen en opplakken.

Waar bewaart men gedroogde planten? ›

Wat is eert herbarium? Een herbarium is een verzameling gedroogde planten. Het kan zowel gaan om een stapel- tje kranten met gedroogde en platgemaakte planten ertussen als een kamer, gebouw of instituut waar een heleboel gedroogde planten bewaard worden.

Wat is de betekenis van herbarium? ›

Een herbarium is een verzameling gedroogde planten, op papier vastgehecht of in een convoluut, met de botanische naam en eventueel een regionale naam, de familienaam, de vindplaats, beschrijving van de standplaats, de fenologische toestand, datum en de naam van de verzamelaar en de namen van degenen die de determinatie ...

Welke planten kun je drogen? ›

Bloemen met houtachtige stengels zijn heel geschikt om te drogen, zoals: zonnebloemen, papaver, korenbloemen, grassoorten, gipskruid, rozen, lavendel en hortensia's. Bloemen die een vochtige stengel hebben, zijn niet geschikt om droogbloemen van te maken. Denk aan amarylissen, narcissen en tulpen.

Hoe lang blijven gedroogde bladeren goed? ›

Gedroogde bloemen, taken en bladeren kunnen tussen 1 tot 3 jaar goed (mooi) blijven. Dit is dan ook afhankelijk van de omstandigheden (zoals licht en de ruimte). Het kan dus ook voorkomen dat een aantal bloemen in een boeket eerder uitvallen dan de rest.

Welk papier voor herbarium? ›

Een herbarium is een verzameling platgedrukte en gedroogde planten. Meestal zijn ze opgeplakt op vellen papier of dun karton. Vroeger noemde men een herbarium in de volkstaal een kruidboek.

Welke stoffen kunnen planten opnemen? ›

Een plant neemt CO2 op en zet dit door fotosynthese om in koolhydraten en zuur- stof. Daarnaast haalt een plant voeding uit de bodem. Stikstof (N) haalt een plant niet uit de lucht, maar neemt het op als dit gebonden is aan andere elementen, vooral in de vorm van nitraat (NO3).

Hoe plak je bladeren in een herbarium? ›

Met wat krantenpapier en karton kom je gelukkig al een heel eind. Leg elk blad tussen twee vellen krantenpapier en vervolgens tussen twee stukken karton. Maak daarmee een stapel die je ganse herbarium bevat.

Kunnen planten 3 weken zonder water? ›

Over het algemeen kunnen de meeste kamerplanten ongeveer een week tot twee weken zonder water overleven, maar zeker in de zomer hebben de meeste planten meer water nodig om in leven te blijven.

Hoe overleven planten droogte? ›

Planten slaan beperkt water op zodat ze korte droogte kunnen overleven. Ze slagen water op in de stengels, bladeren, wortels! Bij droogte willen ze zo weinig mogelijk water verspillen. Bij lange droogte komen onze planten onder stress te staan.

Hoe blijven planten stevig? ›

Een plant gebruikt zonlicht, koolstofdioxide uit de lucht, en water en mineralen uit de bodem om te groeien en in leven te blijven. Tijdens de groei vormt de plant verschillende gespecialiseerde cellen, weefsels en organen die ervoor zorgen dat de plant duurzaam in stand kan blijven en zich kan voortplanten.

Wat is verschil tussen planten en bloemen? ›

Een plant is het geheel inclusief wortels, steel en bladeren. De bloem is het deel van een plant waarmee voortplanting mogelijk is. Ze komen voor bij bedektzadige planten en andere bloemplanten.

Hoeveel planten zijn er? ›

Er zijn ongeveer 380.000 bekende plantensoorten, waarvan de overgrote meerderheid, zo'n 260.000, zaden produceert. Planten zijn belangrijk voor het leven op aarde.

Hoelang duurt het om planten te drogen? ›

Leg de bloemen of blaadjes voorzichtig tussen het papier of de plantenpers. Zorg vervolgens voor een constante druk door een zwaar voorwerp op de boeken te leggen. Zo zal het vocht uit de bloemen trekken. Dit duurt tussen 2 à 8 weken afhankelijk van de grootte van de bloemen en hoeveel vocht ze bevatten.

Hoe lang moet een bloem drogen in een boek? ›

Sluit nu heel voorzichtig het boek, of leg voorzichtig een aantal zware boeken op de bedekte bloemen. Wacht nu een dag en vernieuw nu het keukenpapier. Herhaal dit twee à drie keer, afhankelijk van de vochtigheid van de bloemen. Wacht nu ongeveer vier weken, of langer als de bloemen nog niet droog voelen.

Hoe lang moet je planten laten drinken? ›

Als leidraad geef ik aan dat een plantje een half uur in een laag water moet staan en daarna terug kan. Maar dit kan soms verschillen. Bijvoorbeeld als je een heel grote plant hebt, of als de aarde kurkdroog is. Bij al deze methodes is het dus belangrijk dat je checkt of je plant voldoende vocht heeft opgenomen.

Hoe droog je een plant? ›

Eén van de manieren om bloemen te drogen is door ze ondersteboven op te hangen. Maak kleine bosjes van de bloemen of hang ze afzonderlijk op aan een knijper of touwtje. Om te voorkomen dat de bloemen gaan schimmelen kun je ze het beste in een donkere warme ruimte ophangen. Denk hierbij aan de zolder of een kast.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 6146

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.